Foto: Privat
Psykologen Jenny Rapp delar sina metoder för att hantera stress, stärka självkänslan och skapa balans i livet. Hon berättar om sina erfarenheter och ger konkreta tips för återhämtning i en vardag full av krav. Lär dig hur du kan minska stress, öka ditt välmående och bygga en hållbar inre harmoni.
Jenny Rapp har lång erfarenhet av att arbeta med stress och självkänsla. Hon har en djup förståelse för hur kroppen och hjärnan påverkas av långvarig stress. En stark insikt från sitt arbete inom näringslivet fick henne att byta fokus. I dag hjälper hon människor att hitta verktyg för balans och välmående.
I en värld där vi ständigt utsätts för krav och förväntningar är det lätt att känna att vi tappar bort oss själva. För Jenny blev denna insikt avgörande - och förändrade hela hennes yrkesbana. Efter flera år inom ledar- och organisationsutveckling, särskilt med chefer i Köpenhamn, började hon känna att något saknades.
- Jag ville inte bara hjälpa rika människor att bli ännu rikare - jag ville göra en verklig skillnad i människors liv, berättar Jenny.
Det var under denna period som hon började läsa psykologi vid sidan om sitt arbete. När hon insåg hur viktigt det är att förstå människors inre liv, öppnade sig en helt ny värld.
Sedan 2012 driver hon sin egen mottagning i Malmö, där hon hjälper människor som kämpar med stress, ångest och låg självkänsla.
Stress, utmattning och deras påverkan på oss
Jenny är särskilt intresserad av de problem som många söker hjälp för - ångest, nedstämdhet eller en känsla av att vara vilsen. Mellan 2014 och 2016 började hon upptäcka ett mönster bland sina patienter:
- Jag började märka att väldigt många som kom till mig var feldiagnostiserade med ångest eller depression, när det egentligen handlade om stress eller utmattning, säger hon.
Den insikten ledde henne till att utveckla en mer modern behandlingsmetod, där hon också skrev ett arbete om utmattning kopplat till känslor. I dag söker många av hennes patienter hjälp för just stressrelaterade problem. Jenny har också identifierat låg självkänsla som en central faktor bakom utmattning. Människor som inte lyssnar på sig själva eller sina kroppar - eller som helt enkelt ignorerar signalerna - löper större risk att drabbas.
- När vi ständigt sätter andras behov och krav före våra egna, leder det ofta till att vi bryter ner oss själva, förklarar Jenny.
En stor del av Jennys arbete handlar om att hjälpa människor att bygga självkänsla och förstå sina egna gränser.
- Många av de som kommer till mig har problem med stress, men även med att sätta gränser. De är kunniga, hjälpsamma, ansvarstagande och har lätt att känna skuld. Det är ofta personer som har svårt att säga nej och som sätter andras behov före sina egna, säger hon.
En viktig del av hennes arbete är att hjälpa människor att förstå sina egna känslor och behov och på så sätt kunna sätta sunda gränser.
Balans mellan krav och återhämtning
Ett centralt fokus för Jenny är att hjälpa människor att hitta balansen mellan de krav vi utsätts för och behovet av återhämtning.
- Många har svårt att sätta gränser, att säga nej och lyssna på sin kropp. Vi pressar oss själva för hårt både privat och på jobbet, vilket över en längre tid kan leda till utmattning, säger hon.
Hon betonar vikten av att skala bort aktiviteter som inte ger energi, att göra saker långsammare och att ta långledigt när det går. Samtidigt ser hon en motreaktion där fler nu börjar ifrågasätta sina livsmönster. Jenny har också märkt ett växande fenomen, särskilt bland män i 40-årsådern, som söker sig till henne med frågor om livets mening:
- Frågor som "Vad gör jag här?" och "Vad vill jag egentligen?" blir allt vanligare. För vissa handlar det om tankar på att byta jobb, sälja allt och resa ut i världen, eller att flytta ut i skogen för att bli självförsörjande. Det alternativa, nomadiska sättet att leva har blivit allt mer aktuellt att diskutera.
- Detta kan vara ett tecken på den ökande pressen i vårt samhälle och på att fler börjar reflektera över vad de vill ha ut av livet. Många funderar på om det de gör idag är för jobbigt i förhållande till vad de får ut av det.
Covid och dess påverkan på stress och utmattning
Pandemin var en vändpunkt för många människor.
- Förutom för småbarnsföräldrar, som hade det extra tufft, var pandemin en lättnad för många. Man behövde ingen ursäkt för att säga nej och slippa umgås med folk, säger Jenny.
Hon noterar också att fler efter pandemin har börjat uppskatta närheten till naturen som en viktig källa till återhämtning.
- Tiden innan covid gick samhället på högvarv, och tyvärr verkar vi vara tillbaka där igen. Skillnaden är att fler har kommit ut i naturen, många uppskattar att odla, ha sommarstuga eller kolonilott. Den lokala naturen har blivit en källa till återhämtning. Tidigare reste man oftare långt bort, men nu finns en ökad uppskattning för det som finns närmre hemmet, säger Jenny.
Hur stress påverkar hjärnan och kroppen
En av de mest anmärkningsvärda insikterna Jenny har fått handlar om hur långvarig stress faktiskt kan skada hjärnan:
- Om man röntgar hjärnan på någon som varit stressad länge kan man se skador. Stresshormoner angriper vävnader, särskilt i hippocampus - den del av hjärnan som bland annat är involverad i att hantera minnen, inlärning och bearbetning av känslor, säger hon.
Hon understryker att stress i sig inte är farlig - det är bristen på återhämtning som är problemet:
- Stress kan vara både positiv och negativ, beroende på hur vi hanterar den. Det handlar om balansen mellan aktivitet och vila. Tänk på hur vi kan lyssna på musik vi gillar mycket högre än musik vi inte gillar - det handlar om vår upplevelse av stressen. Om vi hanterar den på rätt sätt, kan den till och med vara stimulerande och givande.
Att ta första steget tillbaka
När det gäller att ta sig tillbaka efter en period av stress eller utmattning menar Jenny att de första kritiska stegen är att fokusera på sömn, vardagsmotion samt att minska ny stress och stimulirika miljöer för att börja läka. Därefter är det viktigt att börja med små, enkla övningar för att lära känna sig själv igen. En bra början kan vara att skriva dagbok. Det handlar om att fråga sig själv vad man behöver eller inte behöver, vad man mår bra av respektive mindre bra av, och vad man vill eller inte vill - samt att fokusera på tacksamhet över det man har.
En annan viktig insikt som Jenny delar är att om man aldrig får känna att något går bra - om man ständigt pressar sig utan att uppleva någon form av bekräftelse, erkännande, belöning eller framgång - så kommer det till slut att kunna knäcka vem som helst. Bland annat därför är det viktigt att regelbundet bekräfta och berömma sig själv.
- Vilka är mina styrkor? Vad är jag stolt över? Det är viktigt att få kontakt med sig själv igen, säger Jenny.
Den inre rösten och självkänslans grunder
Jenny betonar också vikten av att ha ett coachande förhållningssätt till den inre rösten. Den ska vara snäll och uppmuntrande, inte kritisk och nedvärderande. För många är den inre rösten ständigt kritisk, vilket gör att det blir svårt att lyssna på sig själv och ta hand om sig själv på ett bra sätt.
- Vi måste bli medvetna om hur vi pratar med oss själva, säger Jenny. Den inre kritikern kan sabotera vår självkänsla och göra det ännu svårare att ta hand om våra behov. Därför handlar det om att utveckla en vänlig och stödjande inre dialog.
Jenny vill också lyfta fram hur viktigt det är att bygga självkänsla, och att det inte handlar om vad du gör, utan om vem du är.
Hon betonar också att självkänsla och självförtroende är två olika saker men som hänger ihop.
- Självförtroende handlar om i vilken grad vi tror på våra förmågor i olika sammanhang, medan självkänsla handlar om att känna oss värdefulla som personer oavsett våra prestationer. Båda är viktiga för vårt välmående, men de är inte samma sak, säger Jenny.
Det handlar om att hitta balansen mellan att göra - självförtroende - och att vara - självkänsla. Både självförtroende och självkänsla är något som måste underhållas, precis som muskler. Detta kräver både aktivitet och prestation, men också återhämtning och kravlös vila. Det handlar om att vara nöjd och tillfreds med sig själv och ansträngningen, oavsett hur bra aktiviteten gick.
- Om du inte ger dig själv utrymme att återhämta dig och känna att du är bra och åtminstone försöker göra något bra, så är det svårare att hålla uppe din självkänsla eller ditt välmående, säger Jenny.
- Du behöver kunna känna dig värdefull även när du inte lever upp till andras förväntningar.
Jenny rekommenderar att vi skriver ner våra fina egenskaper och påminner oss själva om vad vi är bra på.
- Jag tycker att man ska stå framför spegeln och säga positiva saker om sig själv, till exempel "Jag är omtänksam" eller "Jag är ansvarsfull". Det här är en övning som verkligen hjälper till att stärka självkänslan.
- Om man känner obehag när man gör den övningen, då har man arbete kvar att göra, säger hon.
Framtidsmål och böcker
För att nå fler har Jenny utvecklat internetkurser baserade på hennes behandlingsmetoder. Hon vill sprida de här verktygen till så många som möjligt:
- Jag vill hjälpa fler att hitta vägen till balans och självkänsla, säger hon. Genom att fokusera på små förändringar i vardagen kan vi alla förbättra vårt välbefinnande.
Jenny håller också på att skriva två böcker, en om stress och en om självkänsla. Hennes mål är att få dessa färdiga och ge ut dem, även om hon samtidigt försöker hålla en balans.
- Jag vill ju inte bli utmattad, säger hon och skrattar.
Men att få färdigt böckerna är hennes stora mål för framtiden.
Artikeln publicerades den 25/3 2025. Bilden är privat och tillhör Jenny Rapp.
©Upphovsrätt. Alla rättigheter förbehållna.
Vi behöver ditt samtycke för att kunna hämta översättningarna
Vi använder en tredjepartstjänst för att översätta innehållet på webbplatsen, vilken kan samla in uppgifter om dina aktiviteter. Läs informationen i integritetspolicyn och godkänn tjänsten för att hämta översättningarna.