Örter har funnits med oss i lång tid. Intresset för naturens kraft växer ständigt. I dag släpper Lisen Sundgren sin nya bok Viol, sömntuta och andra lugnande örter. I boken delar hon med sig av sin kunskap och kärlek till växterna.
I en intervjun berättar Lisen om sin resa från teaterscenen till örtagården. Resan har präglats av sökande, utmattning och en längtan efter något mer hållbart. Hon delar också med sig av hur örterna blev en viktig del av hennes liv. Lisen ger dessutom tips på hur man kan använda örter för att må bättre.
Foto: Tina Axelsson/Bonnierförlagen
En varm sommardag 1995 står Lisen Sundgren i örtträdgården i Rosendals trädgård. Solen står högt på himlen, och i värmen ångar det från timjanplantorna. När hon drar fingrarna över de små bladen frigörs en arom som tar henne någon annanstans. Eller kanske närmre sanningen
- hon är överallt. I det ögonblicket inser hon att hennes hand som nuddar växten kunde varit där för tusen år sedan. Ett nytt liv är på väg att ta form - bortom teaterscenernas krav, prestige och press.
Men för att förstå hur Lisen kom dit, måste vi börja i en annan värld.
En dröm om teatern - och fallet som följde
I unga år sökte Lisen sig till den pulserande energin i världsstäderna. London, Paris, New York - hon levde ett liv som på ytan verkade glittrande. På teaterskolan i New York formades hennes skådespelardrömmar och hon blev kvar i USA i flera år och fick sedan roller i reklamfilmer och även i en tv-serie. Väl hemma i Sverige fortsatte hon att arbeta inom film och teaterbranschen. Men bakom kulisserna fanns en annan verklighet - en tillvaro präglad av höga krav, ständig självkritik och en outtröttlig jakt på att duga. Det stora fallet kom under repetitionerna av en Norénpjäs, iscensatt av en av Sveriges mest välkända regissörer. Lisen hade en av huvudrollerna, men under en så kallad "reading" - en första genomläsning av pjäsen - tog det stopp.
- Jag kände mig blockerad. Regissören var kärleksfull och stöttande, men till slut kände han att han inte kunde pusha mig mer än han redan gjort och då tog han det svåra beslutet att låta mig gå.
Först kände hon sorg och ett misslyckande, men nästan omedelbart kom en annan känsla - en lättnad.
- Jag insåg att nu var det dags att gå vidare. Nu kan jag ägna mig helt åt örterna.
Samma dag kastade hon alla sina headshots - de professionella porträtten varje skådespelare behöver - och bestämde sig: Från och med nu är jag herbalist, inte skådespelare.
Utbrändheten som förändrade allt
Det var ingen enkel väg dit. Åren på scenen hade krävt sitt pris, och till slut gick hon rakt in i väggen. Utbränd, ångestfylld och oförmögen att sova lades hon in på en klinik i Stockholm.
- Jag kände mig som en utbränd glödlampa, säger hon. Jag sov knappt, hade ångest och kroppen var helt tömd på näring.
Det var där, innanför klinikens väggar som en ny värld öppnade sig. Behandlingen inkluderade örtmedicin - något som väckte en nyfikenhet hon inte känt förut. En dag tog hennes läkare med henne till biblioteket och visade henne böcker om örter. När hon frågade om hon fick gå ut och plocka i klinikens trädgård sa han bara:
- Självklart.
Han såg något viktigt - en gnista av intresse som kunde hjälpa henne tillbaka till livet. Och långsamt började hon läka genom tysta stunder bland växterna.
- Det var som om nervsystemet stabiliserades. Jag sov bättre, fick ordning på aptiten och kände ett lugn jag inte upplevt på
länge.
- Sen kom jag till Rosendal och då fortsatte intresset där. Det var den sommaren som jag vid ett ögonblick plockade timjan i örtträdgården, och kunde se hur de eteriska oljorna ångade om örterna. Doftämnena dunstar i värmen och jag kunde verkligen se
när det hände, berättar hon.
Örternas läkande kraft - ett liv i balans
För Lisen är örternas styrka att hjälpa kroppen att fungera som den ska.
- Jag är inte emot modern medicin, tvärtom, säger hon. - Men örterna är fantastiska på att hålla mig frisk och stärka njurar, lever och matsmältning.
Hon betonar vikten av en helhetssyn där örter kombineras med andra hälsosamma vanor.
- Örter, tillsammans med att vistas i naturen, röra på sig, yoga, meditera, äta bra mat och ha bra rutiner - allt detta hjälper kroppen att må bättre. Istället för att vänta på att bli sjuk försöker jag hålla organ och vävnader friska.
Brännässla är en växt hon uppskattar mycket.
- Den är bra för alla vävnader och allmänt stärkande, så länge man inte har problem med njurarna. Har man till exempel njursten ska man vara försiktig, men annars är den fantastisk för den ger så mycket näring.
Rosmarin har också en särskild plats i hennes hjärta.
- Den innehåller mycket antioxidanter och stimulerar cirkulationen i hjärnan. Rosmarin hjälper mig att hålla fokus och hålla mig frisk.
I sin vardag använder hon örter dagligen.
- På morgonen dricker jag alltid hett vatten med lite vinäger - där har jag örter i vinägern. Jag tillsätter också johannesört för att hålla mig glad. Ibland om jag har svårt att sova, tar jag sömntuta eller kamomill. Jag använder också örter till maten, berättar hon.
På vintern använder Lisen gärna värmande örter.
- Då använder jag mycket rosmarin, timjan, chili och ingefära. Och varje kväll dricker jag ett lugnande te med örter för att komma till ro
- det kan vara kamomill, lavendel eller humle om jag har svårt att sova.
Hon tipsar också om att förbereda örterna i förväg.
- Om du gör några örtsalter, kryddblandningar eller vinäger med örter har du alltid ett skafferi redo. Då blir det enkelt att använda dem
- du häller bara lite på maten.
En ledande herbalist med visioner
Som en av Sveriges ledande herbalister är Lisen Sundgren mer än bara en expert på örternas värld. Hon är en pionjär som har hjälpt många att hitta tillbaka till en naturlig balans i livet. I sitt arbete strävar hon inte bara efter att sprida kunskap om växternas läkande kraft utan också att göra örter till en naturlig del av människors vardag. Idag släpps hennes åttonde bok, "Viol, sömntuta och andra lugnande örter," utgiven av Bonnier Fakta. Boken handlar om hur man med hjälp av örter kan lindra stress, sova bättre och hitta balans i vardagen.
- Den handlar om örter man antingen kan odla själv eller plocka i det vilda, säger hon.
Med boken vill Lisen inte bara dela med sig av örternas läkande egenskaper - hon vill också lyfta fram en grundläggande insikt:
- Om vi är avslappnade får kroppen förutsättningar att fungera som den ska. Det är något jag verkligen vill förmedla.
För Lisen är budskapet enkelt: örter är både kraftfulla och tillgängliga för alla.
- Jag vill att läsarna ska få upptäcka hur häftigt det kan vara att bara lukta på till exempel rosmarin eller lavendel och sedan känna efter hur man mår. Örterna är en effektiv väg till ett hyfsat hälsosamt liv - och det kostar inte en massa pengar.
Hon ser boken som mer än en guide - den är ett uttryck för den livsstil som hjälpt henne tillbaka till livet.
- Jag förespråkar en livsstil med boken, för det här är vad som hjälpt mig.
Hon vill dock vara tydlig med att örter inte ersätter sjukvård.
- Har man stora problem med något ska man såklart gå till doktorn, men den här boken handlar om att hjälpa oss i den stressade vardagen.
Hennes tips är att börja med något enkelt:
- Prova! Du kan till exempel göra en liten doftkudde med lavendel och ha i sängen eller i handväskan att bara lukta på. Se vad som händer med närvaron, hur det känns i huvudet.
Hon lyfter också vikten av kvällsrutiner.
- Mitt råd är att skaffa bra kvällsrutiner för att sova gott. Drick en kopp lugnande kvällste någon timme innan du går och lägger dig,
ha mobilen utanför sovrummet, dämpa belysningen och läs istället en bok eller sticka. Se sedan hur det skiljer sig från en vanlig natt där man ligger och väntar på att sömnen ska komma.
En framtid rotad i naturen
Framtiden ser ljus ut för Lisen. Förutom att fortsätta skriva planerar hon att hålla i retreats både i Stockholms skärgård och i Italien.
I Rosendals trädgård fortsätter hon att hålla vandringar - alltid med samma mission: att få fler att upptäcka den kraft som finns precis utanför dörren. Och kanske är det just detta hon vill lämna oss med - en påminnelse om att det finns ett annat sätt att leva. Ett där doften av timjan en sommardag kan förändra allt.
Artikeln publicerades den 25/3 2025. Alla bilder i artikeln är tagna av Tina Axelsson/Bonnierförlagen. Illustratör Nadia Nörbom/Bonnierförlagen.
Foto: Tina Axelsson/Bonnierförlagen
Illustratör: Nadia Nörbom/Bonnierförlagen
©Upphovsrätt. Alla rättigheter förbehållna.
Vi behöver ditt samtycke för att kunna hämta översättningarna
Vi använder en tredjepartstjänst för att översätta innehållet på webbplatsen, vilken kan samla in uppgifter om dina aktiviteter. Läs informationen i integritetspolicyn och godkänn tjänsten för att hämta översättningarna.