Från flygplansgång
till grönskande gård
Hur går man från ett liv i kabinen till ett liv i jorden? Trädgårdsmästaren och TV4-profilen Linda Schilén berättar om sitt oväntade karriärbyte, passionen för odling och hur hon idag lever nära naturen med självhushållning på landet. En inspirerande resa fylld med mod, jord under naglarna - och en hel del solrosor.

Foto: Anne-Lie Ryde
Växtexperten Linda Schilén: Trädgårdstips,
Odling och Självförsörjning
När Linda Schilén växte upp på 80-talet var drömmen att bli flygvärdinna – en dröm hon senare förverkligade. Hon älskade mötet med människor och trivdes i kabinen, men började snart känna en längtan efter att få uttrycka sig mer kreativt. Samtidigt hade hon och hennes man köpt ett hus med en trädgård, och där fann Linda en helt ny passion. Ju mer tid hon tillbringade i trädgården, desto starkare växte kärleken till odling. Hon längtade ut till trädgården så mycket att hon ofta inte ens hann ta av sig uniformen innan hon satte igång att gräva i jorden. Till slut bestämde hon sig för att följa sitt hjärta och utbilda sig till trädgårdsmästare. Idag delar hon generöst med sig av sina kunskaper genom föreläsningar, poddar och som trädgårdsprofil på TV4.
En barndomsdröm som blev verklighet
På 80-talet var det många flickor som drömde om att bli flygvärdinna, och Linda var inget undantag. Yrket lockade med sina resor och den eleganta framtoningen. När hon blev äldre, förverkligade Linda sin barndomsdröm.
- Jag kände att min styrka låg i att läsa av passagerarna. Att snabbt märka om någon var nervös eller rädd för att flyga, och hjälpa dem att känna sig trygga. Jag var bra på det, säger Linda.
Att arbeta i luften var inte bara spännande och socialt – det gav Linda en samhörighet med sina kollegor. Att vara en del av ett professionellt team och att få resa och uppleva världen var också något som lockade. Men efter ett tag började hon att känna en inre längtan efter något annat.
- Visst kan man vara kreativ som flygvärdinna, men yrket är också fullt av regler. Allt handlar om säkerhet – både för passagerarna och personalen. Vi följde rutiner för allt; turbulens, evakueringar, medicinska nödsituationer. Uniformen skulle alltid vara perfekt. Håret på plats, skjortan välstruken och klackarna på.
Från noll kontakter till TV4-profil – att skapa sina egna möjligheter
- Väldigt lite i livet kommer gratis, säger Linda. Du behöver ha en viss begåvning, men det handlar också om mycket hårt arbete för att komma någonstans. Tyvärr är det inte många som öppnar dörrarna för dig. Nej, man måste själv ha nycklarna till alla dörrar.
Linda berättar att hon började utan några kontakter i branschen. Hon kände ingen och var tvungen att bygga upp allt från grunden. Hon visste att hon ville nå ut till en större publik, men detta var långt innan sociala medier blev ett verktyg för att nå framgång.
- Jag bestämde mig för att skriva en bok, förklarar Linda. Jag tog kontakt med en fotograf och en skribent, och tillsammans skapade vi en bok baserad på ett ämne jag höll föreläsningar om. Biljetterna till föreläsningarna hade nästan sålt slut, och vi lyckades sälja in boken till ett bokförlag. När den släpptes, hörde TV4 Nyhetsmorgon av sig bara en vecka senare.
Det var starten på något stort. Sedan dess har Linda arbetat på TV4 i över tio år och är idag en av deras profiler inom trädgård.
Att leva nära naturen
För Linda var det svårt att nå sina mål i den lilla villan i Sundbyberg. Men för tre år sedan förändrades allt när hon och hennes man tog det stora steget och köpte en gård.
- Jag har alltid älskat djur, och nu har jag mina hästar på gården. Tidigare var de inackorderade på ett stall, berättar hon.
Gården har också blivit en plats för självförsörjning. Linda och hennes man har tänkt på hur de ska klara sig själva om det behövs. De har odlingar, växthus och en jordkällare för att förvara maten de odlar. De har även hönor som ger ägg och mark de kan odla på. Trots att Linda är vegetarian har de också grisar som de slaktar.
- Vi lever nu som en del av kretsloppet. Det jag mockar i stallet kör jag direkt ner till odlingen och mat som blir över ger vi till grisarna. Det känns som att vi har vår egen värld på gården, berättar hon.
Trädgård som terapi och livsstil
Trädgårdsarbete påverkar oss både positivt och negativt. För många som drömmer om en vacker, frodig trädgård kan det ibland vara frustrerande när verkligheten inte infrias på det sätt de tänkt.
- Om jag ser att bladverket på min kronärtskocka börjar sloka, då vet jag att jag måste ta hand om den omedelbart. En trädgårdsmästare är nästan som en läkare. Man måste kunna ställa en massa diagnoser. Om man inte har den känslan för växterna, kan det lätt bli att man känner sig stressad. Och när man är stressad, då ser man inte de där små detaljerna som kan göra hela skillnaden, berättar hon.
Den svenska odlingssäsongen är kort och Linda beskriver hur mycket som ska hinnas med på bara ett halvår, och hur viktigt det är att hålla sig till naturens gång.
- Även om jag har mycket att göra, njuter jag av att bara vistas i miljöerna. Som person är jag också väldigt styrd av ljuset och tycker om att gå ut och arbeta tidigt när det blir ljust och hålla på tills det blir mörkt. På bara ett halvår ska knoppar slå ut, blommor ska komma och skörd ska tas. Man måste hålla sig till säsongerna, men samtidigt ger vintern oss en chans att återhämta oss.
Sedan hon lämnade livet som flygvärdinna och bytte riktning har hon känt en förändring inom sig.
- Jag känner att jag har blivit mycket visare. Det var en stor sak för mig när jag insåg att jag faktiskt kunde odla. Det känns tryggt att veta att jag kan odla min egen mat om det skulle behövas. Jag har frön att sätta i jorden, jag har vatten i min brunn och jag har mark att odla på.
Trädgårdsfrågor från alla håll
Som växtexpert får Linda ofta frågor om odling, något hon både uppskattar och tycker är roligt.
- Om vi leker med tanken att jag skulle sitta som gäst på en middagsbjudning, skulle förmodligen större delen av samtalet med mitt bordssällskap handla om trädgård. Kanske om varför någons nyplanterade äppelträd inte ger frukt, säger Linda med ett skratt.
Men det är inte bara på fester som trädgårdsfrågor dyker upp. Linda märker av det stora intresset även på TV4, där både studiomän, redaktörer och programledare gärna passar på att ställa sina frågor.
- En vanlig fråga börjar ofta med: ”Nu när du är här måste jag passa på att fråga…” Och så handlar det om någons planta eller ett träd som inte blommar. Det är roligt att kunna hjälpa till och dela med mig av min kunskap. Ibland känner jag mig nästan som ett levande uppslagsverk.
Barndomens påverkan på yrkesvalet
Lindas kärlek till odling har rötter i barndomen. Hennes mormor, en passionerad odlare - sparade frön, bytte sticklingar och fick rabatter att blomstra i den karga skärgården.
- Hon hade alltid ett öga för det vackra. Jag minns hur hon en gång höll upp ett löjtnantshjärta och sa: ”Titta vilken vacker klänning den här prinsessan har”, berättar Linda.
När mormodern gick bort förlorade platsen sin färg, men i den saknaden väcktes Lindas intresse för odling på riktigt. Även farmodern spelade en stor roll.
- På hennes gård fick vi kusiner egna små odlingsland. Vi sådde rädisor och sockerärtor, och det var då jag lärde mig var maten egentligen kommer ifrån.
Enkla tips för nybörjare
För den som vill börja odla rekommenderar Linda att starta smått.
- Krukväxter är en bra början. Lär dig hur de trivs, hur mycket vatten de behöver och var de ska stå. Det ger en känsla av att lyckas, säger hon.
Hon tipsar också om att besöka parker och trädgårdar för inspiration och att börja med strukturen när man anlägger en trädgård.
- Kantskär rabatter eller skapa tydliga linjer. Många är rädda för att göra fel, men det är bara att våga. Jag brukar råda folk att börja med framsidan – den skapar första intrycket av hemmet.
Framtidsdrömmar och mål
Linda drömmer om att arbeta som guide i kultur- och slottsträdgårdar.
- Jag vill kunna berätta om hur människor levde av sitt odlande förr. Jag har också funderat på att guida svenska sällskap i europeiska trädgårdar. Favoritlandet är England och deras trädgårdskultur, säger hon.
Och så har hon ett sista råd till alla odlare där ute:
- Att odla tillsammans gör allt roligare. På vår gård är vi fyra hushåll som hjälps åt, och det blir alltid festligt när vi träffas.
Med ett leende avslutar Linda:
- Som någon en gång sa: ” Gardening is cheaper than therapy – and you get tomatoes.
Artikeln publicerades den 18 maj 2025.