Från sjukdom och Robinson till inre harmoni

I en varm och öppenhjärtig intervju berättar Kristove Sanchez Rueda och Jannica Eklund om sin resa. De har gått igenom utmattning, sjukdom och livets motgångar. Idag lever de med inre lugn, kärlek och balans. Samtidigt som världen snurrar allt snabbare söker många efter något mer. Kristove och Jannica har hittat ett sätt som fungerar för dem. Nu vill de hjälpa andra att må bättre. De har skapat en egen väg till inre läkning och personlig utveckling. Ett sätt som har hjälpt många att förstå sig själva och må bättre i vardagen. I intervjun berättar de mer om sin resa, sitt arbete och varför de brinner för att stötta andra.
Här kan du läsa deras berättelse.
Från utmattning till inre klarhet – Kristove och Jannicas resa väcker hopp
I en liten by i Småland driver Kristove Sanchez Rueda och Jannica Eklund en kursgård. Men det är inte bara en plats för meditation och helgkurser. Det är ett hem där inre resor får ta plats, där tystnad får tala och förändring börjar i det lilla. Med egna livserfarenheter har de skapat en plats för både andra och sig själva att växa. Kristove och Jannica fann inte bara varandra – de upptäckte också kraften i det inre arbetet. Idag bor de i samhället Sommen, där de håller kurser i självläkning, medvetenhet och personlig utveckling.
För Kristove började allt med en vägg. Eller snarare vad som kom efter.
– Jag är tekniker i grunden, men för 22 år sedan drabbades jag av en utmattningsdepression. Det blev verkligen en vändpunkt för mig. Då började jag inte bara fundera på hur teknik fungerar, utan också på hur vi människor fungerar inuti. Vad är egentligen logiken bakom våra tankar, känslor och beteenden?
Nyfikenheten växte. Efter mycket sökande fann han en väg som förändrade hans liv: meditation.
– Meditation hjälpte mig att lugna ner allt som snurrade där inne på ett sätt jag inte visste var möjligt. Jag började förstå hur vi kan arbeta med vårt undermedvetna, den stora erfarenhetsbanken vi alla bär på. Jag märkte också hur vissa vanor, som att överanalysera, bara skapade mer oro och känslan av att inte ha kontroll. Meditationen gav mig verktyg att hantera mina känslor – och det förändrade verkligen allt.
Omgivningen märkte snart att något hade hänt.
– Folk började fråga mig: ”Vad har du gjort för förändring egentligen?” De ville boka tid och lära sig mer. Jag sa ofta att det inte behövde kosta något – jag tyckte bara det var kul att prata om det här. Men många ville ändå ge något tillbaka. Till slut kände jag att det nog var dags att starta ett företag.
Det gjorde han 2016. Verksamheten växte fram organiskt – i mötet med människor och i takt med hans egna inre utveckling.
– Jag hade gått många ledarskapsutbildningar, men nu började jag också utbilda mig inom hälsa, mindfulness, meditation och hypnos. Jag öppnade mig för det andliga – healing, mediumskap, ayurveda – och fördjupade mig i kvantfysik. Jag älskar att inte kunna förklara allt, men ändå förstå en del. Därför älskar jag kvantfysiken.
Idag delar Kristove sitt liv och sin verksamhet med Jannica. De bor i Sommen, där de också håller kurser. Här finns ingen skarp gräns mellan arbete och fritid – det inre arbetet är ständigt närvarande.
– Ju mer jag lär mig om det inre, desto mer inser jag hur mycket det finns kvar att upptäcka.
Mötet med Jannica
År 2021 kom Jannica som deltagare på kursen Self Mastery. Hon sökte efter något mer efter en traumatisk händelse 2019.
– Jag hade provat både vården och alternativ hjälp, men inget fungerade riktigt. Jag insåg att jag själv måste göra jobbet, men behövde någon som kunde visa mig hur. När jag hittade Kristoves hemsida visste jag att jag ville dit. På hemsidan stod det att man fick komma precis som man var – utan krav på att presentera sig eller dela sin historia. Det var avgörande. Jag var väldigt rädd för att prata inför andra.
Redan under helgkursen började något röra sig på djupet.
– Kristove sa att han inte hade mina svar, men kunde visa hur jag själv kunde hitta dem. Han var lugn – och det triggade mig, eftersom jag inte alls var där. Men han träffade något i mig, utan att prata direkt till mig.
Efter kursen upplevde Jannica en stark inre rörelse.
– Jag har jobbat som kost- och hälsorådgivare, men det här gick verkligen till kärnan – till själva fröet till varför vi mår som vi gör. Det blev starten på en inre resa – och också början på något nytt mellan oss. Idag bor vi ihop, lever tillsammans, jobbar sida vid sida och driver kursgården ihop.
Ett hem som också är en vägvisare
– Vi bor på kursgården, berättar Jannica. Men vi har också en övernattningslägenhet i Tranås och ett hus i Kisa. Jag har tre barn på halvtid, så vårt liv är också förankrat i det vanliga.
Kursgården är ändå deras nav.
– Det är fantastiskt att få leva så här. Jag har alltid drömt om att öppna mitt hem. Nu gör vi det, varje vecka.
Varannan helg hålls weekendkurser med cirka 20 deltagare, från torsdag kväll till söndag eftermiddag. Utöver det erbjuds kvällsmeditationer, workshops och föreläsningar – både på plats och på andra orter. Men det viktigaste händer inte bara i kurslokalen – det sker i vardagen.
– Vi tar med oss mycket av det vi lär ut i våra egna liv, säger Jannica.
– Vi är det vi gör, fyller Kristove i.
– Det skulle aldrig fungera annars, säger hon. Man kan inte arbeta med det här och samtidigt leva långt ifrån det. Det märks direkt.
Ett rum för alla – och verktyg för livet
På kursgården möts människor med olika bakgrunder. Här finns både de som mår dåligt och de som mår bra men vill må bättre. Det kan vara sjuksköterskor, läkare, elitidrottare eller någon som jobbar i butik. Det gemensamma är viljan att förstå sig själv på djupet.
– Alla bär på något. Tankar, känslor och ett bagage. Det förenar oss, säger Jannica. Det som erbjuds är inga färdiga lösningar. Det är verktyg som deltagarna får med sig för att skapa sin egen förändring. Kristove kallar det ”hjälp till självhjälp”.
– Det enda vi har med oss från det som hänt är våra tankar och känslor om det. Där börjar vi. Vi visar hur man kan arbeta med sitt inre i nuet – hur man kan reglera känslor och möta det som känns, berättar han.
Många har svårt att släppa tanken att det måste vara komplicerat. Kristove berättar om personer som burit på ångest i tio år och under en kurshelg får syn på något inom sig. Ångesten väcks, men försvinner när de testar de enkla metoderna. Visst kan ångesten komma tillbaka, men nu finns något att luta sig mot.
– Många blir förvånade. De tänker: ”Så här lätt kan det inte vara.” Men det kan det, säger han.
Jannica tillägger att de djupare kursstegen går till roten av problemen.
– Då jobbar vi med själva fröet till det som skaver, så det inte behöver komma tillbaka.
För Kristove är drivkraften tydlig:
– Den dag hela världen mår bra, när alla kan reglera sina känslor och ta hand om sitt bagage, då kan jag sätta mig på Ica och scanna varor. Men innan dess vill jag sprida välmående.
Den känslan präglar hela verksamheten – att det går att må bättre, att förändring är möjlig och att man aldrig är ensam.
Att möta känslor – inte bara prata om dem
På kursgården är det inte traditionell samtalsterapi som erbjuds, utan en djupdykning i det emotionella. Fokus ligger på känsloreglering och att förstå vad som händer inombords när vi mår dåligt. Här behöver man inte dela sin historia högt, men man får gärna. Ibland öppnas något upp direkt.
– En kvinna kom hit med sin mamma. Mamman hade gått i terapi i över 20 år och mådde fortfarande dåligt. Under kurshelgen skedde något i henne. Redan första dagen började hon känna tacksamhet, och på söndagen grät hon av lycka och trygghet – en känsla hon aldrig tidigare upplevt, berättar Kristove.
Under helgerna lever deltagarna tätt tillsammans, men det finns inget krav på att prata. Kristove och Jannica är närvarande hela tiden, från morgon till kväll. Miljön är trygg och tillåtande.
– Vi jobbar inte med tankar, utan med känslor. Tankarna är ofta en bieffekt av det emotionella. Vi ser tankarna som ogräs – det räcker inte att klippa bort det synliga, vi måste också arbeta med rötterna, säger Kristove.
Self Mastery-utbildningen är uppbyggd i flera steg där man långsamt fördjupar kontakten med sitt inre.
– Det handlar inte om att prata om det förflutna, utan att lära sig möta det inom sig, säger Jannica.
En relation byggd på självinsikt och kärlek
För Jannica och Kristove är det inte bara ett samarbete, utan en livsstil. Att leva och arbeta ihop är både en gåva och ett ansvar där självrannsakan och känslomässig utveckling är vardag.
– Det är fantastiskt att göra det här tillsammans. Men vi måste också jobba på oss själva. Kristove kan inte fixa mig och jag kan inte fixa honom, säger Jannica.
De är väldigt olika, vilket lett till både krockar och insikter. Men deras vilja att förstå sig själva och varandra har gjort relationen stark.
– Vi har olika anknytningsmönster, kommunicerar olika och har olika intressen. Jag älskar att träna kroppen, Kristove älskar att träna sitt inre. Men våra olikheter gör att vi når ut till många olika människor, säger Jannica.
I kursverksamheten kompletterar de varandra. Kristove håller ofta föreläsningar och meditationer, medan Jannica är medledare och sköter det administrativa.
– Jannica är min sidekick. Hon sammanfattar det jag säger så det landar på nya sätt. Vi bjuder gärna på oss själva – det får vara lite roligt också, säger Kristove.
Deras olika uttryckssätt är en tillgång i mötet med deltagarna.
– Jag är mer rakt på sak, Kristove är mjukare och berättande. Det är hans styrka – att fånga människor med sina ord, säger Jannica.
Deras relation, privat och professionellt, har blivit en inspiration för många.
– Vi lever i en dröm just nu, säger Kristove. Men vi är inte färdiga. Vi vill fortsätta växa – som människor och som par.
Framtidsplaner inkluderar relationskurser och en podd för att nå ut med sina verktyg.
– Jag lever min dröm. Men det här är bara början, säger Jannica.
Från sjukhussäng till inre klarhet – att möta kris med känslomedvetenhet
För sju veckor sedan drabbades Kristove av sepsis och blodförgiftning, helt utan förvarning. Han blev inlagd i tio dagar och beskriver tiden på sjukhuset som omvälvande – både fysiskt och mentalt. Trots det allvarliga läget valde han att fokusera på det han faktiskt hade, snarare än på bristerna.
– När sjukhuspersonalen kom in med maten och ursäktade sig sa jag bara ”Det här är ju all inclusive!”. Jag var så tacksam. Tak över huvudet, värme, mat – det var lyx i det läget, berättar han.
På sjukhuset fick Kristove besked om att det var osäkert hur utvecklingen skulle gå. Läkarna kunde inte hitta någon tydlig orsak till infektionen, trots att de letade efter sår eller infektionshärdar. Några dagar tidigare hade han varit i Polen och arbetat med speedwaystjärnan Fredrik Lindgren, och det var under kvällen innan hemresan som han började känna att något inte stod rätt till.
– Det var tufft under en period, men jag hade stor hjälp av de känsloverktyg vi själva använder och lär ut. Det gjorde att jag kunde hålla mig trygg, trots ovissheten. Och det var en enorm lättnad att Jannica också hade verktygen – jag behövde inte bära henne, och hon behövde inte bära mig. Vi kunde vara i våra egna upplevelser, prata om vad som pågick, och stötta varandra genom det.
Kristove beskriver sig i dag som fullt återställd – till och med lite mer än så.
– Jag är 100 procent återställd, med kanske 10 procent plus, för jag känner mig klarare i huvudet än innan. Det här var en påminnelse om att även när vi lever våra drömmar så ingår det tuffa – och då gäller det att ha tillit till att vi gör vad vi kan inifrån, istället för att fastna i oro. Tack och lov har vi verktygen, och det är precis det vi vill skicka vidare till andra.
För Jannica blev tiden då Kristove var svårt sjuk också en inre resa.
– När oro, rädsla eller sorg dök upp, så gick jag in i det och jobbade med känslorna. Jag försökte inte trycka bort något, utan valde att vara närvarande i det som var. Jag har ett uttryck: på andra sidan av de tunga känslorna finns frihet, möjlighet, kärlek och glädje. Och för att komma dit behöver vi våga möta känslorna, inte stänga av dem. Många tror att det krävs långa processer, men vi har tränat mycket på det här – och det gjorde stor skillnad i en så allvarlig situation.
Tacksamhetens kraft – vad Kristove tog med sig från Robinson
Kristove deltog i realityprogrammet Robinson 2020, en upplevelse som gav honom insikter långt bortom tävlingen.
– Det jag framför allt tog med mig därifrån var tacksamheten, säger han. Vi glömmer så lätt bort att verkligen uppskatta det vi har i vardagen, och fastnar istället i att gnälla och klaga på småsaker.
Han minns särskilt ett ögonblick efter att ha kommit hem till Kisa och stått i en mataffär.
– Jag stod där bland hyllorna och insåg hur privilegierade vi egentligen är. Samtidigt som många i Sverige och världen går hungriga, klagar vi på småsaker – som att osten blivit tjugo kronor dyrare eller att kaffet kostar åttio kronor paketet. Vi gnäller över ytliga problem trots att vi har tak över huvudet, mat på bordet och el för att hålla oss varma.
Den insikten om tacksamhetens betydelse har följt Kristove sedan dess.
– Jag tror man behöver möta tuffa utmaningar för att verkligen utveckla sin tacksamhet. Det är en känsla som skapar ett djupare välmående i livet.
Hans svåra livshändelser har också gett honom starkare verktyg för att hantera både inre och yttre prövningar:
– Under tävlingarna i Robinson var förutsättningarna tuffa. Det var sömnbrist, lite mat, ständiga röstningar och starka känslor som grundade sig i oro. Man sattes ihop med människor man inte nödvändigtvis klickade med – det var upplagt för drama. Men för mig blev det en bekräftelse på att de verktyg jag använder faktiskt fungerar, även i pressade situationer. Jag var ofta den lugna punkten, och det blev nästan frustrerande för tv-teamet – de försökte trigga igång något, men mina verktyg höll. Och de har hållit – både under Robinson och i sjukhussängen för sju veckor sedan. Det visar att man faktiskt kan må bra inifrån, även när det runtomkring skakar. När det inre är i balans, behöver inte det yttre vara perfekt.
Reportaget publicerades den 24 juni 2025. Alla bilder är privata.
