Julmaten har en speciell plats i våra hjärtan och är en viktig del av våra traditioner. Men hur kan vi göra den mer hållbar och klimatsmart utan att tappa det som gör den så speciell? Det här är frågor som Jenny Högström Berntsson, matkulturexpert och skapare av Matarvspodden, verkligen brinner för.
Under vår intervju delade Jenny med sig av sina tankar om hur framtidens julbord kan se ut. Hon gav många kloka tips om hur vi kan anpassa våra rätter för att både värna om traditionerna och tänka på klimatet. Som en extra gåva bjöd hon även på ett av sina egna favoritrecept till jul - något som verkligen väckte inspiration!
Det var ett samtal fyllt av värme och kunskap som gav nya perspektiv på hur vi kan bevara det vi älskar med julen, samtidigt som vi vågar prova något nytt!
Julbordets förändring över tid
Julbordet har länge varit en spegel av vårt samhälle. Jenny beskriver hur vissa rätter, som syltor, grisfötter och ål, gradvis tappat i popularitet på julbordet.
- Dessa rätter var en gång självklarheter, men idag väljer många bort dem. Ålen, till exempel, är idag rödlistad, vilket antagligen är en av orsakerna till att ål inte är lika vanligt på julbordet, säger hon.
Även lutfisken, en gammal tradition, tappar i popularitet.
- Tidigare lutade man fisken redan på Anna-dagen den 9 december för att hinna få den klar till jul. Idag är lutfisk mest populär på västkusten, men även där minskar efterfrågan, berättar Jenny.
Vad gör julmaten så speciell?
Julbordet är mer än bara mat - det är en känslomässig upplevelse. Jenny menar att många av våra favoriträtter är kopplade till barndomsminnen och släkttraditioner.
- För många är det viktigt att få samma rätter varje år, som ens mammas hemlagade köttbullar eller farmors Janssons frestelse. Det är de här rätterna som gör julen till något extra, förklarar hon. Att föra vidare mattraditionerna håller oss kopplade till tidigare generationer.
Tradition möter hållbarhet
Men hur skapar man ett julbord som både mormor och klimatet älskar?
- Till exempel kan man, om plånboken tillåter det, välja ekologiska och lokalproducerade varor. Och man kan lägga in några extra vegetariska alternativ bland rätterna, säger Jenny.
Kål är ett fantastiskt hållbart alternativ som kan tillagas och serveras på olika sätt och som passar bra på julbordet. Dessutom är det enkelt att odla hemma på en liten yta. Och vad vore ett julbord utan brunkål, Halländsk långkål och brysselkål?
Hon lyfter också fram vikten av att inte slänga alla rester från julbordet utan vara kreativ när det kommer till att laga rätter på resterna dagarna efter julafton.
Regionala skillnader
Jenny beskriver också hur regionala traditioner spelar en stor roll för våra julbord.
- I Skåne är fläsket en favorit, som spegelfläsk och fläskstek, medan Tornedalen har sina specialiteter som siksallad och älgsylta. På Gotland är glödhoppa - kokt och rimmat lamm - populärt, och i Bohuslän hittar vi äggost, berättar hon.
Hur reflekterar julbordet samtiden?
Julbordet är som annan matkultur ett uttryck för vår tid.
- Idag ser vi ett stort intresse för snabbfixar, som syns i TikTok-trender där man gör enkla rätter som går snabbt att laga. Men samtidigt är julmaten relativt traditionsbunden så till vida att vi gärna äter sådant vi ”alltid” har ätit.
De senaste åren efterfrågas också lokalproducerade och ekologiska råvaror mer än någonsin.
- Det är ju också en reflektion av samtiden, medvetenheten om hållbarhetsfrågor, säger Jenny.
Jennys recept på tomtegröt i ugn
Jenny delar gärna med sig av ett recept som förenklar julstressen och ger många en smak av tradition: tomtegröt i ugn. - Det bästa med det här receptet är att gröten inte bränner fast och dessutom räcker till många, det sparar både tid och energi, tipsar Jenny.
Ingredienser
2 liter mjölk
4 dl grötris
3-4 msk smör
1 tsk kanel (eller 2 kanelstänger)
1 tsk salt
Eventuellt en mandel, för den klassiska "mandel i gröten"-leken.
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smörj en ugnsfast form, var noga med kanterna.
3. Blanda alla ingredienser i formen och rör om lite försiktigt.
4. Ställ in formen i mitten av ugnen och låt gröten stå i 1,5 timme.
5. Ta ut formen, rör om och servera med mjölk och kanel.
- Det är ett recept som både är enkelt och fyller hemmet med doften av jul. Perfekt för att skapa lugn mitt i all julstress, avslutar Jenny.
En podd för matälskare
För den som vill fördjupa sig ytterligare i mattraditioner tipsar Jenny om sin podcast Matarvspodden.
-Här utforskar vi allt från mat under antiken, godishistoria och Pommacens kulturarv till mukbang-trender. Och vi har några avsnitt som fångar upp julmat, speciellt ett om mattraditioner som reflektera medeltida matkultur och avsnittet Läskeblask där vi pratar om julmust.
Artikeln publicerades den 3/2 2025. Alla bilder i artikeln är privata och publicerades med tillstånd av Jenny Högström Berntsson.
©Upphovsrätt. Alla rättigheter förbehållna.
Vi behöver ditt samtycke för att kunna hämta översättningarna
Vi använder en tredjepartstjänst för att översätta innehållet på webbplatsen, vilken kan samla in uppgifter om dina aktiviteter. Läs informationen i integritetspolicyn och godkänn tjänsten för att hämta översättningarna.